De Locatie

Hoeven (Brabants: D'Oeve) is een dorp in de gemeente Halderberge en ligt tussen Etten-Leur en Oudenbosch. BrabantsHoeven ligt nabij het historische dorp Hoeven, in de beschutting van de vakantieparken Panjevaart en Bosbad Hoeven.

De naam Hoeven is afkomstig van de vermelding als centrum hovas seu mansos wastinae in een document uit 1282: Honderd hoeven woeste grond. Een hoeve was een oppervlaktemaat van 12 bunder, waarop een boerderij kon worden gebouwd.

In 1282 verkocht Arnoud van Leuven, Heer van Breda, honderd hoeven woeste grond aan de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem. De bedoeling was dat de Cisterci├źnzer monniken deze grond zouden gaan ontginnen. De monniken bouwden een hoeve op een hooggelegen terrein ten westen van de Halderberg, ter plaatse van het huidige Bovendonk, waar tot ver in de vorige eeuw een grootseminarie zetelde, sindsdien dienend als zowel conferentiecentrum en priester- en diakenopleiding van het bisdom Breda.

De oude Hoevense dorpsstraat, de huidige Sint-Jansstraat, werd reeds in 1670 met keien bestraat. Ze maakte deel uit van de straatweg van Etten naar Oudenbosch. In 1890 kwam er een tram over deze weg.

Hoeven ligt op het grensvlak van zandgebied ten zuiden en laaggelegen polderland ten noorden van de kom.

Ten zuidwesten van Hoeven ligt het Pagnevaartbos, een waterwin- en natuurgebied. Verder ligt hier een recreatiegebied met Bosbad Hoeven, waterspeelpark Splesj en enkele campings.

Kortom: een perfecte recreatieomgeving.

Regionale ligging

o2planrealisatie.jpg

BrabantsHoeven BV

Christiaan Huygensweg 31
3225 LD Hellevoetsluis
info@brabantshoeven.nl

logo De Delta

logo Lindeloof

Cloudfaction, internetspecialisten. O2 Planrealisatie®